Depressie & Mindfulness:

Depressief zijn wil niemand! Iedereen die depressie van dichtbij meemaakt, zoekt een oplossing, bevrijding. Want een depressie is doodvermoeiend. Mindfulness kan voor die bevrijding zorgen en het mooiste is, dat het geen energie kost. Daarom vertel ik je nu graag, hoe dat kan en wat er dan zo bijzonder is aan mindfulness.
bevrijding van depressie
Na het lezen van deze blog, weet je hoe je jezelf kunt bevrijden van depressie. Hoe mindfulness je helpt om optimaal gebruik te maken van je energie. Zo kun je een nieuwe depressie voorkomen. 

Eerst wil ik het volgende opmerken, want er is veel onbegrip voor depressie:

Depressie is als een computer die vastloopt

Depressie is zo vermoeiend, juist omdat je zo hard werkt!  Mensen die gebukt gaan onder acute of langdurige stress, zijn hele harde werkers. Innerlijk gebeurt er zoveel, dat ze vertragen en uiteindelijk stil komen te staan. Het lijkt een beetje op een computer die vastloopt…

Het proces kan niet verder en ogenschijnlijk gebeurt er niets meer. Maar achter de schermen, wordt nog steeds heel erg hard gewerkt. Je merkt het al, omdat de computer steeds trager reageert, alles wordt geprobeerd. Als het proces in een vicieuze cirkel raakt, hangt hij helemaal vast; hij reageert niet meer.

Ik kom nog uit de generatie met de eerste computers en die liepen heel vaak vast. Control-Alt-Delete was de oplossing, even resetten en je kon weer verder. En gelukkig is er ook een reset mogelijk, als je zelf bent vastgelopen.

Depressie: reset je brein

Als je zelf even bent vastgelopen, wil dat eigenlijk zeggen dat je nog in de werkstand zit. Je zit vast in een vicieuze cirkel van zoeken en oplossen. Mindfulness is een reset, een druk op je de pauzeknop. Waardoor je even heerlijk kunt ontspannen en opnieuw kunt opstarten.

Wil je alvast een eerste indruk krijgen, wat mindfulness voor je kan betekenen? Stel je maar de vraag. Hoe zou het voor je zijn, om in plaats van zoeken en eindeloos oplossen, alleen maar te hoeven vinden en ontdekken? Wellicht kun je nu al het verschil voelen tussen de beide standen. En wissel ze ook eens af:

  • Hoe is het voor je om te zoeken naar een oplossing?
  • En hoe is het om te vinden en ontdekken.

Merk maar op hoe je in de ene stand aan het werk gaat en in de andere stand achterover kunt leunen en ontspannen… Door zowel persoonlijke als professionele ervaringen, heb ik mijn eigen visie ontwikkelt, op deze innerlijke bewegingen. Ze zijn beide functioneel, maar zorgen voor problemen als je ze op het verkeerde moment gebruikt. Tijd om weer een beetje in te zoomen…

Van stress naar depressie: herken het patroon

Bijvoorbeeld, door medische- en/of psychische oorzaken* word je geconfronteerd met een probleem. Je doet je uiterste best om het probleem op te lossen:

Wat er nu gebeurt, is dat je bewuste gedachten gaat inzetten om het probleem op te lossen. Bewust denken doe je door je aandacht te richten, zoals je met een zaklamp schijnt. Stel nou dat het plafond je hele onderbewuste is, waar alles is opgeslagen. Ergens bevindt zich daar het probleem en ergens bevindt zich daar ook wat je nu nodig hebt.

Als je met een zaklamp (je bewuste aandacht) het probleem wilt oplossen, moet je dus beide tegelijk zichtbaar zien te maken, zodat de oplossing duidelijk kan worden. Maar je zult merken dat het je niet zomaar lukt, om het hele plafond in 1 keer te beschijnen. Je moet dus al een idee hebben, waar je wilt gaan zoeken. Dus laat je logica zijn werk doen en ga je zelf bedenken, waar je zou moeten zoeken.

Vaak zal blijken, dat wat je bewust bedenkt, niet het (hele) probleem oplost. Soms kun je al denken dat het gelukt is, totdat… Opnieuw duikt hetzelfde probleem op. Heel demotiverend is dat.

Dan zoek je niet alleen naar een oplossing voor je probleem, maar krijg je er nog wat problemen bij. Je motivatie en zelfvertrouwen kunnen wel een oppepper gebruiken. En je omgeving is ook al niet blij om je weer opnieuw te zien worstelen met je probleem.

Vicieuze cirkel

Als je nu al deze, zich steeds meer opstapelende, emoties en problemen moet gaan oplossen met je zaklamp, kom je zaklampen te kort. Je hebt onvoldoende aandacht om alles tegelijk op te lossen, terwijl je wel alle problemen tegelijk ervaart. Daarvoor is in onze evolutie ook een oplossing gekomen.

Naast dat wij onze aandacht kunnen verdelen en zo bewust kunnen denken, kunnen wij onze aandacht ook snel van richting laten veranderen. Ik noem dat de flexibiliteit van de aandacht.

Als je de flexibiliteit van je aandacht inzet, ga je tijdreizen. Zo noem ik het snel heen en weer schieten van je zoekende gedachten. Je gaat naar dat moment in het verleden toen je zo boos was, reist naar het moment waar je bang voor bent in de toekomst. Weer terug om je te verplaatsten in wat anderen nu van je gedrag kunnen vinden. En nog een keer terug naar hoe je jezelf wilt zien in de toekomst. Dat gebeurt allemaal in een oogwenk. Maar kost wel een hoop energie.

Je zou het zo kunnen zien:

  • Als je met je aandacht volledig in het nu blijft, kost het geen energie om je aandacht te richten. Je ziet wat je ziet, hoort wat je hoort. De tijd staat stil, het kost niks.
  • Echter als je gaat tijdreizen, is het net als op vakantie gaan. “Hoe meer je reist, des te meer het kost. Tijd kost dus energie, als het om onze hersenen gaat!

Tijdreizen, is alleen effectief (betaalbaar), als je dit doet met een heel specifiek doel, bijvoorbeeld om te reflecteren. Hierover zal ik later nog een blog schrijven.

Vastlopen in de depressie

Als je gaat tijdreizen zonder dat je doel voldoende specifiek is, kan het zijn dat je van bestemming naar bestemming vliegt, zonder een doel te bereiken. Met als gevolg dat er, terwijl je onderweg bent, te weinig aandacht in het hier en nu is, voor noodzakelijke taken. Bijvoorbeeld om te onthouden of je te concentreren op wat er tegen je gezegd wordt.

Bovendien, hoe verder je vliegt en hoe meer kris kras, van verleden, naar toekomst en weer terug, des te langer het duurt, voordat je kunt wisselen van bestemming. Je flexibiliteit vermindert, waardoor je vermogen om je aandacht bewust te gebruiken, ernstig afneemt. Het voelt alsof je de controle verliest over je gedachten. Je reactievermogen vertraagt en het voelt alsof je vast zit in je gedachten, eraan ontsnappen lijkt onmogelijk.

Ons onderbewuste is er ook nog. Dat komt in opstand, zodra tijdreizen ons meer kost dan het oplevert. Het zorgt voor een activatie, waardoor tijdelijk meer vermogen beschikbaar komt. We houden zo het tijdreizen iets langer vol, maar lopen ondertussen wel schade op. Omdat de activatie ervoor zorgt, dat allerlei andere lichaamsfuncties in de wacht gezet worden. Op de langere termijn raken we uitgeput. Dan kan ook ons overlevingsmechanisme niet meer voorkomen, dat we vastlopen…

Mindfullness doorbreekt het patroon

Als je in staat bent, om op de pauzeknop te drukken. En je aandacht terug naar nu te halen, waar het geen tijd en geen energie kost doorbreek je het patroon: “Je reset je aandacht en kunt opnieuw starten”.

Naast dat je zo even kunt ontspannen, kun je ook nog eens goed waarnemen wat je doel is. Wat is het, waar je nu mee geconfronteerd wordt? Wat is nu echt belangrijk?

En wellicht vind je juist dat spannend, waarnemen wat er nu is. Als je je nog niet zo goed voelt, kan dat een drempel zijn als je met mindfulness begint. En dan is het, naast goede begeleiding, goed om te weten wat mindfulness je straks zal opleveren.

Mindfulness: het resultaat

Mindfulness is een vaardigheid, die je door te oefenen steeds makkelijker zult vinden. Door je aandacht naar het nu te brengen en daar te houden op spannende momenten, kun je beter omgaan met de situatie. Mindfulness is een manier om je aandacht te trainen om snel terug te keren naar het hier en nu, en daar te blijven als jij dat wilt. Je krijgt controle over je aandacht.

Dat is erg fijn, want nu komt er aandacht beschikbaar, voor alle dingen waarvoor eerst geen aandacht meer over was. Dan zie je opeens wel dat vogeltje in de boom. Of klinken de geluiden die je eerst niet meer kon verdragen, nu weer als muziek in je oren.

Je krijgt weer zin om activiteiten te ondernemen. En je merkt hoe het je goed doet, om weer meer contact te hebben met de wereld en je eigen lijf. Hierdoor kun je dan weer positieve ervaringen opdoen en je zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren. En dit is de vicieuze cirkel die we allemaal wel heel graag willen!

CoachVrouw Jolanda Kunowski-Vleugels

Mindfulness en bevrijding van depressie: een nieuw gezond patroon

Mindfulness en tijdreizen zijn dus twee vaardigheden die een tegenovergesteld doel dienen. Door ze voortaan te gebruiken, waarvoor ze bedoeld zijn, kun je optimaal gebruik maken van beide vaardigheden:

  • Tijdreizen is o.a. belangrijk om te kunnen leren, reflecteren en om specifieke doelen te bereiken.
  • Mindfulness is o.a. belangrijk voor ontspanning, vertrouwen, ontdekken, creativiteit, genieten en plezier hebben. Mindfulness is een belangrijke pauzeknop, die je kunt gebruiken om jezelf te resetten als je verdwaald bent, tijdens het tijdreizen.

Dus samenvattend:

Mindfulness is een snelle en effectieve vaardigheid, om op een gezonde manier meer controle te krijgen.
Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je jezelf net zo makkelijk resetten als je kunt ademhalen.
Het is een pauzeknop, die je steeds weer een nieuwe kans biedt.

Mindfulness: praktisch en persoonlijk toegepast

Om mindfulness te leren kun je allerlei cursussen volgen, een boek lezen en tegenwoordig zijn er ook allerlei apps. Ik raad je aan om te zorgen voor goede begeleiding. Maak het je eigen vaardigheid, zodat jij weet hoe je het praktisch toe kunt passen, afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeften in jouw leven.

* Depressie kan ook een medische oorzaak hebben. Ik wil benadrukken dat het altijd belangrijk is, om depressieve gevoelens te bespreken met de huisarts. Om na te gaan of er wellicht een medische oorzaak is van de klachten. Bespreek in jouw situatie de voor en nadelen van medicatie, het is voor iedereen anders of medicatie tijdelijk noodzakelijk is. Medicatie sluit mindfulness niet uit, de vicieuze cirkel waar je in terecht komt, is namelijk het zelfde. Mindfulness kan ook dan een grote positieve bijdrage leveren, aan je herstel en het voorkomen van een nieuwe depressie.  

 

Een reactie plaatsen

Simple Follow Buttons
Simple Share Buttons