Er is me een hoop duidelijk geworden over mezelf, toen ik op volwassen leeftijd te horen kreeg dat ik ADHD had. Wie daar meer over wil weten, mag dat gerust vragen. Dan kan ik de details van het vallen en opstaan hier overslaan 😉

Wat zo belangrijk was voor mij, is dat mijn zelfbeeld opeens heel helder werd. Alsof twee puzzels die door elkaar waren geraakt, plotseling weer netjes apart gemaakt konden worden. De puzzelstukjes van de “Ik ben puzzel” en de “Ik doe puzzel” waren gelukkig al heel bekend voor mij. En nu kon ik er twee kloppende puzzels van maken.

Dat betekende niet, dat alles vanzelf beter ging. Ik moet net als iedereen gewoon werken aan mijn gedrag, als ik iets wil veranderen. Dat ik een goede coach ben, betekent immers niet dat ik kan toveren. Ik ben een heel gewoon mens, met eigen problemen, wensen en doelen.

Wat het wel betekende voor mij, is dat mijn zelfbeeld er niet meer door verward werd. Opeens klopte mijn gevoel over mezelf wel met mijn zelfbeeld. En dat voelde echt als een bevrijding.

En toch bleef ik last houden van gedrag, waarvoor ik mij erg schaamde. Ik had al sinds de basisschool last van eetbuien. Toen voor mij duidelijk werd (en ik kon accepteren) dat ik een eetstoornis had, heb ik een traject gevolgd om de eetstoornis op te lossen. Daarbij werd duidelijk, dat er bij mij een wisselwerking is tussen de ADHD en de eetbuien. Door mijn verzet tegen de eetbuien en de angst voor de gevolgen ervan, was er de eetstoornis bijgekomen.

Eindelijk wist ik de weg in het doolhof, waarover ik als kind nachtmerries had. In dat doolhof raakte ik steeds mijn mooie (als een kindertekening) thuis kwijt en vond de weg niet meer terug. Nu ik de kaart in beeld heb, ben ik niet meer bang om te verdwalen.

Wat ik ervan geleerd heb? Dat de prijs die je betaald voor schaamte heel erg hoog is. Het kost bakken met energie om met een masker op te leven. Het heeft een grote invloed gehad op mijn leven, want de energie die ik overhad voor andere dingen was beperkt.

Ik ben dankbaar voor de ontelbare keren dat ik ben opgestaan, nadat ik was gevallen. Elke val heeft mij iets geleerd en elke keer dat ik opstond, kreeg ik een nieuwe kans om verder te wandelen naar mijn doel. Stap voor stap, heb ik onderweg leren genieten van de weg.

En zo ontdekte ik dat die weg mijn missie is: “Mensen in staat stellen om ook bewust in beweging te komen, op weg naar meer vrijheid, energie en plezier”.

Wandelcoach

Ik coach steeds meer in de buitenlucht, in de natuur wat heel fijn en functioneel is, dat blijkt ook wel uit de resultaten. Verschillende onderzoeken tonen het positieve effect van een natuurlijke omgeving aan. Mensen ervaren dat de ontspanning die de natuur brengt, ervoor zorgt dat je veel beter kunt voelen wat je werkelijk wilt en nodig hebt. En de natuur is hiervoor een prachtige spiegel…

CoachVrouw: bewust in beweging, voor meer vrijheid, energie en plezier

Jolanda 

Een reactie plaatsen

Simple Follow Buttons
Simple Share Buttons